Regeringen lägger helt om sin folkhälsopolitik. Det främsta motståndet kommer från Folkhälsomyndigheten. Det är en märklig ordning som måste få konsekvenser. Det skriver Snuskommissionen i en artikel i Altinget 16 oktober.
Nya mål för tobakspolitiken
I sak säger regeringen i sin budgetproposition att folkhälsan tjänas bäst om målet för tobakspolitiken ändras. ”I stället för målet ett minskat tobaksbruk, ska målet vara minskade medicinska och sociala skador orsakade av tobak”.
Regeringen konkluderar: ”Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än rökfria tobaks- och nikotinprodukter som t.ex. snus. Detta synsätt återspeglas också i beskattningen av dessa produkter i Sverige och ska även spegla målet för tobakspolitiken”.
Så formuleras en politik byggd på skademinimeringsprincipen, det vill säga på folkhälsan. Vad säger då Folkhälsomyndigheten? Jo, att det är fel av regeringen att sänka skatten på snus i syfte att främja alternativ till rökningen.
Det är fel att använda snus som rökavvänjningsmetod. Det är överhuvudtaget fel att vikta olika tobaks- och nikotinprodukter mot varandra. Folkhälsomyndigheten utgör en folkhälsopolitisk motpol till regeringen.
Denna gyttjebrottning mellan regeringen och dess underlydande myndighet måste få ett slut. Så länge den tillåts fortgå kommer folk att fortsätta dö i onödan i tobaksrelaterade sjukdomar i vårt land.
Vädra ut på Folkhälsomyndigheten
Nu har regeringen dragit åt tumskruven ytterligare med ett ändrat regleringsbrev som stipulerar att myndigheten ska arbeta i takt med regeringens intentioner när det gäller utformningen av den nya ANDTS-politiken (Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak, Spel) med inriktning på skademinimerande åtgärder.
På detta har Folkhälsomyndigheten hittills svarat med trotsig tystnad. Vi kan inte ha myndigheter som agerar som om regeringens i regleringsbrev formulerade intentioner är rekommendationer att hantera efter eget gottfinnande. Men vi kan inte heller ha en regering som tillåter att det sker.
Det måste vädras ut på Folkhälsomyndigheten. Uppgiften tillkommer nu den nya generaldirektören Olivia Wigzell. Hon ska inte dömas utifrån sin bakgrund på Socialstyrelsen. Wigzell är ny på denna post på Folkhälsomyndigheten och ska ges en rimlig chans att styra om verksamheten i enlighet med regeringens intentioner. Men då måste hon vara beredd att byta ut resten av myndighetsledningen om den fortsätter att desavouera sin uppdragsgivare.
Nästa steg är att se över alla skattemedel som Folkhälsomyndigheten strör över olika kampanjorganisationer som tar myndighetens parti i strid mot regeringens skademinimeringsstrategi.
Anders Milton
Ordförande Snuskommissionen, tidigare vd och ordförande Läkarförbundet
Kinna Bellander
Ledamot Snuskommissionen, tidigare verksam MTG AB och TV4
Karl Fagerström
Ledamot Snuskommissionen, docent och forskare kring tobak och nikotin
Göran Johnsson
Ledamot Snuskommissionen, tidigare ordförande IF Metall