Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet bland män inom EU. Även om icke-EU-länder som Storbritannien, Schweiz och Norge tas med i jämförelsen ligger svenska män lägst. Detta visar en undersökning från år 2021 av Global Burden of Disease, sammanställd i diagrammen nedan. Norge ligger på andra plats. Norge är efter Sverige det land som har den lägsta cigarettkonsumtionen bland män.
Tittar vi på diagrammet över dödligheten bland kvinnor ser vi att Sverige ligger sämre till än medianvärdet. Sammantaget är detta mycket intressant då det som skiljer svenska män från svenska kvinnor på tobaksområdet är att männen under lång tid snusat medan kvinnorna hållit fast vid sin rökning. Informationen från samhället har varit densamma, förändringarna i lagstiftningen har varit desamma, och myndigheternas vägran att anamma skademinimeringsprincipen har inte heller gjort skillnad på kön.
Detta är alltså ett mycket starkt belägg för att skademinimeringsprincipen fungerar folkhälsopolitiskt – det är bättre för folkhälsan om människor snusar än om de röker. De som vill men inte kan sluta röka utan hjälpmedel ska rekommenderas att gå över till alternativa nikotinprodukter. Och där har snuset visat sig vara det allra mest effektiva sättet att permanent sluta med rökningen (Demoskop, 2024).
I början av sommaren spreds viss förvirring kring folkhälsostatistiken. En forskare från Karolinska institutet sade i ett nyhetsinslag i Ekot (Sveriges Radio) att Sverige ligger lågt, men absolut inte lägst när det gäller tobaksrelaterad dödlighet. Måhända har han tittat på totalsiffrorna. Se vår tabell.
Värre var att Ekots reporter Caroline Salzinger i inslaget hävdade att hon har färska siffror från WHO som visar att svenska män inte alls har lägst tobaksrelaterad dödlighet. Och att Snuskommissionen därför förlett tre av våra riksdagspartier att gå ut med felaktiga uppgifter. De siffrorna tror vi att Salzinger har hittat på, alternativt är det falska uppgifter som Salzinger blivit lurad att gå ut med.
För hur kommer det sig annars att Sveriges Radio aldrig har publicerat dessa siffror? Och hur kommer det sig annars att WHO på förfrågan säger sig inte ha färskare siffror än de Snuskommissionen tidigare publicerat? Fram med siffrorna, Salzinger, eller korrigera dina uppgifter.
Fakta: Global Burden of Disease Study är ett omfattande regionalt och globalt forskningsprogram som studerar risk för dödlighet och funktionsnedsättningar utifrån olika riskfaktorer, allvarliga sjukdomar och skador. GBD är ett samarbete mellan över 3600 forskare från 145 länder.
.
.