EU-kommissionen vill chockhöja skatten på det vita snuset med 600 procent. Detta kan vara den bästa nyheten för det svenska snuset sedan det permanenta undantaget från snusförbudet klubbades i samband med Sveriges EU-inträde 1995.
Förslaget sätter nämligen press på regeringen att välja väg. Finansminister Elisabeth Svantesson sade att hon tänkte framföra till EU att detta är ett ”orimligt förslag”. Men det var innan EU-kommissionen på måndagseftermiddagen gått ut och dementerat att ändringen skulle påverka det svenska tobakssnuset. Frågan är nu om finansministern är villig att slåss även för det vitsa snuset. Så borde rimligtvis vara fallet eftersom det ur ett folkhälsoperspektiv sannolikt har en än större positiv inverkan jämfört med cigarettrökningen.
Det är också därför, och inte av någon vurm för svenskt snus, som EU-kommissionären Ylva Johansson säger att frågan inte är mogen för beslut. Hon vet att EU inte kan styra skattesatserna för svensks tobakssnus men att de mycket väl kan göra det när det gäller vitt snus.
Och det är här Sverige nu har att välja väg. Regeringen kan fullfölja den tidigare regeringens politik och likställa all tobaks- och nikotinkonsumtion som jämförbart skadliga. Då måste argumentet mot EU vara handelspolitiskt – det skulle skada en svensk industri på ett oacceptabelt sätt att genomföra denna höjning. Det är att gå tobaksindustrins ärende.
Alternativet är att regeringen tar chansen att införa en ny tobakspolitik som vilar på skademinimeringsprincipens grund. Då kan regeringen i stället slåss mot EU med folkhälsoargument.
Sverige har EU:s lägsta tobaksrelaterade dödlighet trots att vi konsumerar tobak i paritet med EU-snittet. Anledningen är att vi röker i betydligt mindre utsträckning, runt fem procent av befolkningen enligt senaste folkhälsorapporten från Folkhälsomyndigheten, och snusar mer. Inte minst det nya vita tobaksfria snuset har bidragit till utvecklingen.
Så låt oss försöka få rökare som vill men inte kan sluta röka att göra det med hjälp av snus. Det är viktigt att inse att inget är tillnärmelsevis så hälsomässigt väl utforskat som snuset. Och vitt snus, utan tobak men med nikotin, kan inte rimligtvis därvidlag vara ett sämre alternativ. Inte heller det vita snuset är någon hälsoprodukt men du får inter cancer av det. Du kan alltså leva med ditt snus medan du dör av dina cigaretter.
Om regeringen väljer den vägen så går den i bräschen för en folkhälsopolitisk insats i EU i stället för att behöva misstänkliggöras för att gå i tobaksindustrins ledband.
Men det är klart, då får den nog också göra upp med vissa av de skattefinansierade organisationer som har större problem med skademinimeringsprincipen än med att människor dör av sin rökning. Exempelvis A Non Smoking Generation vars generalsekreterare Helen Stjerna bejakar EU-förslaget med kommentaren att en dosa snus borde kosta 500 kronor. Detta utan att med ett ord beröra cigaretterna som enligt WHO dödar 350 000 människor om året inom EU. Individer som hade levt om de i stället snusat.
Så ta chansen finansminister Elisabeth Svantesson och socialminister Jakob Forssmed: Använd EU:s folkhälsohotande förslag till att lägga om den egna tobakspolitiken!